Saturday, April 2, 2011
 
Bahan-bahannya :
  • 450gm mentega
  • 10 biji telur
  • Suku cawan gula kastor
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • Suku cawan susu pekat manis
  • 300gm horlick
  • 400gm coklat cincang (alternative : 2 kotak coklat cadbury - 70 biji)
  • Pewarna kuning



Cara-caranya :
  • Putar mentega dengan gula kastor sehingga kembang
  • Masukkan telur satu persatu dan putar lagi
  • Masukkan susu pekat manis dan horlick kemudian putar sehingga sebati
  • Masukkan tepung dan putar sebentar sehingga semua adunan sebati
  • Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian diwarnakan dengan warna kuning
  • Panaskan oven dengan suhu 180C
  • Sapukan loyang dengan mentega serta lapikkan dengan kertas lapik
  • Masukkan beberapa senduk adunan yang tidak diwarnakan, ratakan dan bakar selama lebih kurang 10 minit dengan menggunakan kepanasan atas dan bawah.
  • Setelah masak kekuningan, keluarkan loyang tadi, taburkan coklat yang telah dicincang (ataupun susun coklat cadbury) kemudian dilapiskan dengan aduanan berwarna kuning.  Bakar semula selama 8-10minit dengan menggunakan kepanasan atas sahaja. 
  • Ulang sehingga semua adunan habis.

























Selamat mencuba!

Like sueviva

0 comments:

My Homemade Chocolate

Followers

My Iklan

iklan percuma di sini