Tuesday, April 19, 2011


Kali ni saya nak berkongsi resepi sup cendawan pula. Memang sedap dan sama rasanya dengan yang kita beli kat kedai tu....








Bahan-bahannya :
  • 1 biji bawang besar
  • 100gm mentega
  • 1 tin cendawan butang (boleh juga gunakan cendawan butang segar)
  • 200gm isi ayam













  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam / lada sulah (atau mengikut rasa)
  • 2 liter air rebusan ayam (kalau tak ada air rebusan ayam boleh larutkan 1 biji  kiub pati ayam)
  • 1 cawan susu segar
  • Garam secukup rasa


Cara-caranya :
  • Bawang besar, cendawan butang dan isi ayam dicincang halus
  • Panaskan periuk. Tumiskan bawang, cendawan dan isi ayam menggunakan mentega
  • Masukkan lada hitam / lada sulah
  • Masukkan tepung gandum. Kacau sehingga tepung sebati dengan bahan-bahan tumisan yang lain
  • Masukkan air rebusan ayam tadi
  • Masukkan garam dan renihkan hingga mendapat kepekatan yang anda inginkan
  • Akhir sekali masukkan susu segar dan renihkan sebentar.


Sekarang bolehlah anda hidangkan sup dengan roti garlic. Lazatnya....


(sup cendawan ni juga sesuai dijadikan sos pasta cabonara)


Selamat mencuba...!



Like sueviva

0 comments:

My Homemade Chocolate

Followers

My Iklan

iklan percuma di sini