Sunday, April 17, 2011
Ayam panggang ni sangat enak dan mudah untuk disediakan.
Bahan-bahannya :
- 1/2 ekor ayam (boleh dipotong-potong sekiranya suka)
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- Satu sudu lada hitam (ditumbuk kasar)
- 100gm butter (dipotong dadu)
- 5 sudu besar minyak masak
- 1 sudu kecil daun Tyme dan Rosemarry (kalau tak de pun takpe)
- 3 biji ubi kentang
- 2 biji carot
- 1 paket kacang peas (optional)
- Garam
- Kisar bawang besar dan bawang putih. Campurkan dengan lada hitam, daun tyme, rosemary, butter, garam, butter dan minyak. Gaul hingga sebati.
- Masukkan ayam, kentang, carot dan kacang peas. Perapkan selama 10 minit.
- Masukkan ayam ke dalam dulang pembakar.
- Bakar dalam ketuhar selama 30 minit dengan suhu 230-250 darjah celcius (bergantung kepada oven anda)
- Selepas 30 minit masukkan , kentang, carot dan kacang peas serta lebihan bahan perapan.
- Bakar semula selama 30 minit atau sehingga masak dan kekuningan
Like sueviva
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Post Lama
Followers
0 comments: