Sunday, April 17, 2011

Ayam panggang ni sangat enak dan mudah untuk disediakan.

Bahan-bahannya :
  • 1/2 ekor ayam (boleh dipotong-potong sekiranya suka)
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • Satu sudu lada hitam (ditumbuk kasar)
  • 100gm butter (dipotong dadu)
  • 5 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu kecil daun Tyme dan Rosemarry (kalau tak de pun takpe)
  • 3 biji ubi kentang
  • 2 biji carot
  • 1 paket kacang peas (optional)
  • Garam
    Cara-caranya :
    • Kisar bawang besar dan bawang putih. Campurkan dengan lada hitam, daun tyme, rosemary, butter, garam, butter dan minyak. Gaul hingga sebati.



















    • Masukkan ayam, kentang, carot dan kacang peas. Perapkan selama 10 minit.



















    • Masukkan ayam  ke dalam dulang pembakar.
    • Bakar dalam ketuhar selama 30 minit dengan suhu 230-250 darjah celcius (bergantung kepada oven anda)
    • Selepas 30 minit masukkan , kentang, carot dan kacang peas serta lebihan bahan perapan.
    • Bakar semula selama 30 minit atau sehingga masak dan kekuningan
    Hidangkan bersama nasi. Sangat menyelerakan...


    Like sueviva

    0 comments:

    My Homemade Chocolate

    Followers

    My Iklan

    iklan percuma di sini