Friday, April 8, 2011
Minggu lepas saya ada menerima email mengenai telur tiruan dari China dan juga cara pembuatannya tapi lepas baca saya ignore kan aje...tapi bila isu ni keluar dalam berita saya mencari-cari semula email tersebut. Tak sangka pula telur tiruan ni dah sampai ke Malaysia. Harap-harap isu ni cepat diatasi. Bahaya untuk kesihatan. Saya kongsikan email yang saya terima tu di sini.
Bahan-Bahan Untuk Membuat Telur Tiruan:


1 : ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida + Pewarna Makanan = Untuk telur kuning
2: ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida tanpa pewarna makanan = Putih telur
3: Acuan untuk
4: Acuan untuk kuning telur
Step 1

Step 2
Step 3


Dan ini hasilnya tapi telur tiruan ini dikatakan lebih mudah pecah berbanding dengan telur ayam biasa tu.Tapi kalau dari segi rupa memang saling tak tumpah. Rasanya pun lebih sedap dari telur ayam sebenar dan rasa sedap inilah punca keracunan makanan.

Dikatakan kos untuk membuat telur tiruan ini cuma 0.55 Yuan setiap sekilogram kalau nak dibandingkan kos untuk telur ayam sebenar ialah 5.6 Yuan sekilogram. Patutlah iap buat kelas buat telur tiruan sebab untung banyak kalau nak dibandingkan dengan telur ayam. Dan khabarnya, telur tiruan ni telah menyumbang kepada masalah keracunan makanan yang semakin meningkat di China.
Bahan-Bahan Untuk Membuat Telur Tiruan:
- Glucolactone
- Asid Benzoic
- Kalsium Klorida
- Selulosa
- Alum
- Asid Amino
- Pewarna Makanan
- Sodium alginate
- Gelatin
1 : ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida + Pewarna Makanan = Untuk telur kuning
2: ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida tanpa pewarna makanan = Putih telur
3: Acuan untuk
4: Acuan untuk kuning telur
Step 1
Telur kuning dihasilkan daripada bancuhan Kalsium Kloride,air dan beberapa bahan kimia yang lain (‘Magic Water’) dan pewarna makanan ditambah untuk hasilkan warna kuning. Bancuhan tadi dimasukkan kedalam acuan (4) sebanyak 2/3 daripada isipadu acuan (4) tadi.
Step 2
Lepas telur kuning tadi dah beku keluar kan dan masukkan ke dalam acuan (3). Bahagian acuan (3) tadi dicelupkan kedalam bekas yang mengandungi Kalsium Klorida, air dan beberapa bahan kimia yang lain (‘Magic Water’) untuk menghasilkan lapisan putih telur. Biarkan telur selama 1jam untuk membeku dan telur boleh dibasuh selepas itu.
Step 3
Dengan menggunakan benang, telur yang tadinya dah membeku direndam dalam larutan parafin. Yang ni untuk proses membentuk cengkerang telur.
Dan ini hasilnya tapi telur tiruan ini dikatakan lebih mudah pecah berbanding dengan telur ayam biasa tu.Tapi kalau dari segi rupa memang saling tak tumpah. Rasanya pun lebih sedap dari telur ayam sebenar dan rasa sedap inilah punca keracunan makanan.
Dikatakan kos untuk membuat telur tiruan ini cuma 0.55 Yuan setiap sekilogram kalau nak dibandingkan kos untuk telur ayam sebenar ialah 5.6 Yuan sekilogram. Patutlah iap buat kelas buat telur tiruan sebab untung banyak kalau nak dibandingkan dengan telur ayam. Dan khabarnya, telur tiruan ni telah menyumbang kepada masalah keracunan makanan yang semakin meningkat di China.
Like sueviva
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Post Lama
Followers
0 comments: