Tuesday, April 19, 2011
Kali ni saya nak berkongsi resepi sup cendawan pula. Memang sedap dan sama rasanya dengan yang kita beli kat kedai tu....
Bahan-bahannya :
- 1 biji bawang besar
- 100gm mentega
- 1 tin cendawan butang (boleh juga gunakan cendawan butang segar)
- 200gm isi ayam
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar serbuk lada hitam / lada sulah (atau mengikut rasa)
- 2 liter air rebusan ayam (kalau tak ada air rebusan ayam boleh larutkan 1 biji kiub pati ayam)
- 1 cawan susu segar
- Garam secukup rasa
Cara-caranya :
- Bawang besar, cendawan butang dan isi ayam dicincang halus
- Panaskan periuk. Tumiskan bawang, cendawan dan isi ayam menggunakan mentega
- Masukkan lada hitam / lada sulah
- Masukkan tepung gandum. Kacau sehingga tepung sebati dengan bahan-bahan tumisan yang lain
- Masukkan air rebusan ayam tadi
- Masukkan garam dan renihkan hingga mendapat kepekatan yang anda inginkan
- Akhir sekali masukkan susu segar dan renihkan sebentar.
Sekarang bolehlah anda hidangkan sup dengan roti garlic. Lazatnya....
(sup cendawan ni juga sesuai dijadikan sos pasta cabonara)
Selamat mencuba...!
Like sueviva
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Post Lama
Followers
0 comments: